Get Adobe Flash player

Šarani sa jezera - BFB team (prvi dio)

Autor: DoMi

Nakon dugog ljeta i jako loših ribolova te ulovljenih svega nekoliko malih riba nisam gubio nadu.To me je još više poticalo da skupljam što više informacija o ribolovu na takvim vodama gdje ima puno trave i prirodne hrane.

 

Nakon nekoliko razgovora i čitanja nekoliko tekstova nešto je bilo jasnije no znam da sada to treba sve primjeniti u praksi. Tako odlucujem pokušati loviti u jesen jer se riba tada najviše hrani i tada ju pokušati nać. Česti obilasci jezera u večernjima satima no riba se jednostavno ne pokazuje tek na nekim mjestima jata velikih amura. Voda se je stalno mjenjala rasla i padala po pola metra.I dalje sam uporan i tražim ribu te dolazim na vodu kada je voda na minimumu čak za 2 metra manja od maksimuma. Vožnja biciklom oko jezera i zapažam na jednom mjestu aktivnost ribe. Zastajem i ostajem nekih pola sata sjediti i promatrati vodu. Još nekoliko puta se riba okrene. Nije mi dugo trebalo da odlučim kada loviti. Dogovaram se sa frendom Dubravkom ribolov kako bi i on okušao sreću na novome jezeru. On Ostaje jednu noć jer obveze više ne dopuštaju. U petak dolazim iz škole i poput munje trpam stvari u auto kako bih se čim prije utaborio.

Dolaskom na jezero očekuje me jaki jugo i volja mi je odmah na minimumu. Mislim si pa stvarno me je ljepo krenulo voda je dan prije bila kao ulje a sada valovi "pola metra".

Dok postavljam šator dolazi i Duba. Lovit cemo u starom toku rijeke Mrežnice koji nam je na nekih 70m. Duba ce lovit ljevo, a ja desno prema brani. Duba postavlja od mamaca tri zrna kukuruza, 2 boile 16mm i snjegović. Dok ja postavljam 2 balansirana zrna kukuruza, gotovu BFB boilu riba-jagoda i snjegović sa jednim fluroscentnim kukuruzom. Na sisteme kvacimo PVA komprese s mrvljenim boilama i stick miksom dodatno nadipanim.

Pozicija:

 

Velike probleme nam zadaje trava koja se nakuplja na najlon i nosi sve a nema načina da je se rješimo. Kako noć pada tako se i puhanje smiruje. Trava više toliko ne pliva i napokon se može lovit. Kobram nekih pola kile boila i uz razgovor iscekujemo griz. Na prvi griz nije trebalo dugo cekat. Spuštanje svingera na štapu gdje je kukuruz i vani je klen. Kako postaje sve hladnije i hladnije polako se zavlacimo u šatore i u toplu vrecu na spavanje. Tu noc sam imao još 2 mala klena. Mjenjam sistem sa kukuruzom na BFB gotovu boilu riba-jagoda, jer klenovi rasturaju na žuto. Pred jutro naravno opet pocinje puhat kao blesavoi naravno trava opet probleme stvara. Dan prolazi veoma brzo uz dobar roštilj i razgovor. Duba me u popodnevnim satima napušta i tako ostajem sam još jednu noc.

Neki od sistema:

 

Ovaj put puhanje se ne smiruje te tako cjelo vrijeme sviraju senzori. Vadim štapove van pomalo razocaran i odlazim na spavanje. Budim se u neko doba noci (riknula baterija na mobu neznam kolko je sati :-D) Čujem da vani ne puše izlazim i zabacujem te kobram dvije šake boila te odlazim na spavanje. Piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii izlazim iz šatora sav zbunjen jer dugo takav zvuk nisam cuo na Sabljacima. Kontra u tvrdo i riba još izmata nekih 10m. Pocinjem se trest ko šiba, osjetim da je debela riba. Riba polako ide kroz travu uz koji bjeg. Nakon nekih 15 min predamnom se ukazao prekrasan debeli golać. Osmjeh mi je bio od uha do uha znao sam da je to moj rekord na jezeru Sabljaci. Još dva manja bjega i u podmetaču je. Ribu stavljam na prostirku i gledam ju kako je ljepa, velika, zdrava i debela. Peraje su joj bile ogromne, kao moj dlan! Ribu stavljam u sack za jutarnje slikanje i vaganje. Zabacujem štap i odlazim nazad na spavanje velikog osmjeha.


Do jutra se nije više ništa dogadalo. Prezabacujem štapove i nakon 10-ak min dobivam klena. Zabac na isto mjesto prolazi nepunih pola sata i svinger se zabija u štap opet divljački griz piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii kontra opet u tvrdo i riba ovaj puta je jača od prethodne. Ribi nemog ništa koliko ju privučem toliko onda izmota. Nakon pola sata borbe prvi puta ju vidim. Rječ je o ljuskašu!!! Noge ne osjecam ruke se tresu još je borba trajala 10min dok ga nisam smjestio u podmetač. Prekrasan debeli ljuskaš je na prostirci. Izvan sebe sam imam dvije prekrasne ribe veselju nema kraja. Hvala ti Bože na ovim ribama. Sljedi slikanje i puštanje ovih prekrasnih riba. Polako i kiša pocinje, spremam stvari i sretan odlazim svojoj kuci. Vec u glavi imam zamišljen novi ribolov na istom mjestu sa Davidom...

Lp. Domi
Bistro