Get Adobe Flash player

Kolumna - Ribarski štapovi

Autor: Prelac

Netko mora probiti led u pisanju tekstova, pa sam se odlučio da ću nakon DoMi-ja to biti ja. Nadam se da će se poslije mene još članova pridružiti pisanju. Dosta sam razmišljao o čemu ću pisati, i na kraju sam nabavio 2 priručnika o ribolovu te odlučio pisati po njima. Nadam se da ćete pronaći dosta informacija u ovim tekstovima te da će vam se sviđati.

Pa da krenemo, kada se netko odluči baviti ribolovom, prvo pitanje koje mora postaviti je s kojim će tipom štapa loviti. Upravo zbog toga, naslov prve kolumne su upravo štapovi, gdje ću opisati ribarske štapove općenito, a u sljedećim kolumnama svaku vrstu za sebe. Odgovor na pitanje "koji štap odabrati?" naravno ovisi o tipu ribolova kojim se želimo baviti. Štap za pastrvu je jedno, a onaj za šarane je sasvim druga stvar.

Sljedeće mjerilo kod nabavljanja štapa je i cijena. Štapovi mogu koštati nekoliko stotina kuna, ali i po nekoliko tisuća kuna. Ukoliko proširimo svoje zanimanje na različite tipove ribolova, očito je da trebamo imati više od jednog štapa.

Štap možemo opisati kao produžetak ribolovčeve ruke, a u mnogim načinima ribolova doista se čini da je štap dio tijela. Svrha štapa je zabacivanje ili spuštanje udice i mamca, ali se također koristi za zaštitu najlona od opstrukcije prilikom izvlačenja. Osim toga, vrh štapa se koristi za otkrivanje trenutka kad riba zagrize mamac.

U drevnim vremenima štapovi su se sastojali od tankih grana na čijim je krajevima  bila zavezana konjska dlaka. Napretkom tehnologija za izradu štapova su se počeli koristiti razni materijali, te su se tako štapovi poboljšavali. Ne tako davno, štapovi su se izrađivali od trske. Štapovi su bili snažni, ali ipak savitljivi, te ih zbog tih prirodnih karakteristika i danas koriste neki ribolovci. Nakon Drugog svjetskog rata, došlo je do naglog razvoja pribora te je otkriven fiberglas (sintetička vlakna). Pune štapove od fiberglasa su zamijenili šuplji, koji su bili lakši i jači od bilo kojeg ranije korištenog materijala. Danas se većina štapova koristi od ugljikovih vlakana i bora, jer su savitljivi, snažni i lagani. Dakle, velika promjena u proizvodnji štapova temelji se na prijelazu s prirodnih na umjetne materijale.

Nakon kratke povijesti štapa, pozabavit ćemo se i njegovom anatomijom. Stražnji dio štapa (držak) je deblji kraj za koji je pričvršćena rola, a glavni dio štapa potom se sužava prema vrhu. Dalje na štapu je pričvršćen niz vodilica. Postoje štapovi bez vodilica, na kojima je najlon provučen kroz šuplju sredinu štapa, ali takvi štapovi još nisu jako popularni. Štapovi se sužavaju od drška do vrha u različitim stupnjevima, ovisno o namjeni. Štap se „testira“, odnosno provjerava se težina koja je potrebna da bi se štap savio do kuta od 90°. Pojmovi koji se odnose na savitljivost štapa od drška do vrha su cjelokupna akcija i akcija vrha. Te karakteristike štapa je malo teže objasniti, ali su jako važni za namjenu štapa. Imamo primjer u ribolovu, gdje je najlon pričvršćen za leteći predmet koji treba vratiti natrag, a može biti veoma težak ako riba zagrize, štap tada mora ublažiti napetost najlona. Kasnije u nekoj kolumni ću bolje objasniti akcije štapa.

Dakle štap je izrađen u skladu sa sljedećim kriterijima:

- zabacivanje ili spuštanje mamca

- apsorbiranje bilo kakvih pritisaka na najlon tijekom zabacivanja

- apsorbiranje trzaja tijekom lova i dovlačenja ribe

- ukazivanje na to da je riba zagrizla

- prenošenje osjeta griza ribe na kraju najlona do ribolovca

Postoji više vrsta štapova, a jedna od temeljnih podjela u slatkovodnom ribarstvu je:

- štap za ribolov spuštanjem

- štap za ribolov na dnu

- štap za ribolov varalicom ili spinningom

- štap za ribolov mušicom

U sljedećim kolumnama ću pisati o štapovima općenito. Do tada lijep pozdrav, Prelac