Get Adobe Flash player

Kolumna - Štapovi za ribolov na dnu

Lijep pozdrav, moja druga kolumna dolazi dosta brzo nakon prošle. Odlučio sam se malo brže i češće u početku objavljivati vlastite tekstove kako bi zainteresirao ostale da počnu i oni. U prošloj kolumni sam pisao općenito o ribarskim štapovima te sam rekao da ću u sljedećim kolumnama opisivati svaku vrstu štapa za sebe. Prvi na red su došli štapovi za ribolov na dnu pa evo ukratko o njima.

 

Kada se riba lovi na ovakav način, plijen je obično velik i borben. Dovoljno nam je pomisliti na šarana. Već vidimo da će nam trebati snažan štap koji omogućuje zabacivanje na veću udaljenost i često pomače ribiču prilikom izvlačenje ribe. Dakle, štapovi s dobrom vršnom akcijom. Najbolje bi bilo da su to štapovi od staklenih ili karbonskih vlakana, u svakom slučaju puni, višedijelni na sklapanje s prstenastim vodilicama.

Duljina ovih štapova se kreće od 2,5 do 4 metra. Za početak se savjetuje uzeti štap od 3 metra. Ovi štapovi se obično se koriste s malo težim najlonima. Razlog tome je činjenica da se koriste za bacanje utega od 14 do 113 grama.


Dio na vrhu štapa, takozvani treperavi vrh, sastavni je dio nekih štapova za ribolov na dnu. Vrh je malenog promjera tako da se lako savija i time pokazuje da je riba zagrizla. Štapovi s treperavim vrhom koriste se za ribolov cijelog niza slatkovodnih riba srednje težine u vodama stajaćicama kao što su linjak, šarani i crvenperke. Ako se baca na rijekama cilj će zacijelo biti mrena ili klen.

Toliko od mene za danas, lijep pozdrav do sljedeće kolumne. Prelac