Get Adobe Flash player

Kolumna - Štapovi za ribolov varalicom ili spinnig

Varalice se uglavnom koriste za ribolov grabežljivica, a štapovi za špinanje služe za bacanje tih varalica. U ribolovu s varalicama štap se drži u ruci cijelo vrijeme, od zabacivanja do dovlačenja ribe. Duljine ovih štapova kreću se od 1,5 do 3-4 metra, a dužinu štapa za spinning odabiremo prema ambijentu u kojemu želimo loviti ribu. Znači, u uskom potoku ćemo se odlučiti za štap od 2 metra, dok će u širokoj rijeci ili na jezeru ta dužina biti od 2,5 metra. Dobro bi bilo da odaberemo preklopni štap sastavljen od dva ill tri dijela. Postoji i teleskopski štap za spinning koji je često puno lakši za nošenje ali i manje precizne i sigurne akcije.


Štapovi za spinning najčešće  imaju prilično krutu akciju jer pokret moraju prenijeti na varalicu. Kad riba uhvati varalicu, udica se mora odmah zakvačiti jer riba neće zadržati varalicu onako kako zadrži prirodni mamac. Različite varalice više odgovaraju nekim vrstama štapova te je stoga korisno posjedovati više štapova za špinanje.

Štapovi za ribolov varalicama ili spinning se mogu podijeliti na četiri velike kategorije. I to:

- štapovi spore akcije

- štapovi vršne akcije (srednje)

- štapovi brze akcije

- štapovi veoma brze akcije

Štapovi za spinning spore akcije jesu oni koji se savijaju cijelom dužinom i tako omogućavaju precizne izbačaje i optimalan efekt koji pomaže pri izvlačenju ribe.

Vršna akcija karakteristična je za štapove koji su veoma snažni i kruti. Kod njih je kontrola prilikom izbačaja optimalna, a izbačaj brz. Takvi štapovi manje pomažu ribiču, što znači da ne dopuštaju pogreške.

Upravo zbog toga štap brze akcije traži veliko iskustvo u fazi zabacivanja i maksimalnu opreznost u fazi izvlačenje – to je štap kod kojega se savija otprilike trećina vrha i njegova osjetljivost nije velika.

I konačno, štap s vrlo brzom akcijom ima vrh koji se savija samo za četvrtinu: koristan je za veoma dugačke izbačaje no nakon toga nije baš osjetljiv. Koriste ga naročito specijalisti u natjecanjima zabacivanjem.