Get Adobe Flash player

Rijeka Vitunjčica

vitunjcicaRijeka Vitunjčica je desna pritoka Dobre, u koju utiče oko 6 km uzvodno od Ogulina. Izvire kraj sela Vitunj ispod Kleka te protiče pitomom dolinom, pristupačna je sa obje strane obale.

Njezina širina u prosjeku iznosi 10 metara. Tijekom ljetnih mjeseci dotok vode je minimalan, ali su zbog toga izgrađene četiri brane kako bi se malo podigao vodostaj.

Na rječici su dva ribogojilišta. Na izvornom dijelu, do prvog uzgajališta srećom sačuvala je obilježje vodotoka sa autohtonom pastrvom jer se na tom dijelu malo interveniralo poribljavanjem. Zaustava na tom dijelu vode onemogućava uzvodnu migraciju potočne pastrve u vrijeme sazrijevanja spolnih produkata pa bi je trebalo izloviti i premjestiti u gornji dio toka da se izmrijesti.

Zbog stalnog poribljavanja u Vitunjčici se uvijek mogu loviti pastrve. Ribolov na Vitunjčici dozvoljen je samo umjetnom mušicom na klasični način. Prilazi rijecu su na mnogo mjesta vrlo dobri i lagani, osim onih dijelova koji su gušće obrasli grmljem.

Ovo je tipična manja sportska salmonidna voda te je vrlo primamljiva i vrijedu ju obići ukoliko sportski ribolovac lovi umjetnom mušicom.

vitunjcica2