Get Adobe Flash player

Štuka

stuka

Latinsko ime: Exos lucius

Hrvatsko ime: Štuka

Englesko ime: Pike

Njemačko ime:

Morfologija:

 - Leđna peraja: 6-10 tvrde šipćice / 13-16 mekanih šipćica 

 - Podrepna peraja: 4-7 tvrde šipćice / 10-13 mekanih šipćica 

 - Prsne peraje: 1 tvrda šipćica / (11) 12-16 mekanih šipćica

- Trbušne peraje: 1-2 tvrde šipćice / 11 (12) mekanih šipćica 

 - Broj ljusaka u bočnoj pruzi: 121-144 

 - Broj ljusaka iznad bočne pruge: 14-17 

 - Broj ljusaka ispod bočne pruge: 12-15 

 - Glava i čeljusti su velike, sa enormnim ustima i zubima. Tijelo je tanko i izduženo sa leđnom i podrepnom perajom pomaknutima natrag prema repu. 110 – 130 lateralnih šipčica. U bočnoj liniji ima mnogo ljusaka. Bočna linija je često isprekidana. Ljuske u njoj nisu sve probušene, već na stražnjem dijelu imaju dubok usjek. Donja vilica strši naprijed ispred gornje vilice . Boja tijela je sivozelena. Leđa su tamna, a bokovi svijetli sa krupnim pjegama, koje ponekad formiraju poprečne pruge koje maskiraju ribu među vodenim biljkama. Leđna, podrepna i repna peraja su žutosive sa živim ili crvenkastim pjegama koje su više ili manje poredane u redove.

 

Max veličina:

- 30 – 120 cm; maksimalno 150 cm

- maksimalna težina do 34 kg

 

Biologija:

Mrijesti se od travnja do svibnja između vodenog bilja. Ljepljiva jajašca izliježu se nakon 10 – 15 dana i ličinke se pričvrste za vodeno bilje na kratko vrijeme. Spolna zrelost se postiže u 3 ili 4 godini. Može živjeti do 25 godina. Štuke dunavskog sliva spolno sazriju u drugoj godini (mužjaci) i trećoj godini (ženke). Plodnost je 16 600 – 79 700 jaja po ženki. Hrani se najprije beskralježnjacima, a uskoro i ribama i drugim kralježnjacima. Kanibal je i može preživjeti na vlastitoj vrsti ako druge vrste nisu prisutne.

 

Distribucija:

Uobičajena u stajaćim i sporo tekućim vodama umjerene Europe, Azije i Sjeverne Amerike na mjestima koja su obrasla vodenim biljem. U Europi je ima na krajnjem zapadu sve do Irske, ali je nema na Pirinejskom poluotoku. Na sjever dopire do Sjevernog ledenog mora, a južna granica je u Francuskoj – do Pirineja. Kod nas živi u Dunavskom slivu. U Jadranskom slivu je živjela samo na području Istre, ali je unesena i u jezero Vrana na otoku Cresu i u rijeku Gacku.

 

Tekst preuzet s: www.ribe-hrvatske.com