Get Adobe Flash player

Vode

Lička Jesenica

licka_jesenica

Izvire u općini Saborsko i nakon kratkog toga, svega 6,5km ponire. Kristalno bistra i čista voda, tipična salmonidna, poribljavana pastrvom iz uzgojnih potoka

Tounjčica

tounjcica

Ova rijeka je najsnažnija pritoka Mrežnice. Izvire pokraj mjesta Tounj. Tok ove rijeke može se podijeliti u dva dijela, od izvora do mjesta Ožanići, gdje teče izrazito uskim strmim kanjonom, a dalje plićom dolinom. U Ožanićima prima pritoku Rudnicu kratkog toka. Ispitivanjem podzemnog toka Zagorske Mrežnice utvrđeno je da ona puni izvor Tounjčice. Poslije izgradnje HE Gojak smanjen je volumen voda te rijeke

Opširnije...

Mrežnica

trzicka_mreznica

Rijeka Mrežnica ili kako ju neki zovu Primišljanska Mrežnica izvire u vojnom poligonu E. Kvaternik kraj Slunja, kojim protiče u dužini od 12 km.

Nakon sedam kilometara od izvora prema pritoku Suvaču, posebnog je obilježja, sa učestalim visokim slapovima i podvodnim barijerama što se pripisuje izrazito sedotvornom karakteru rijeke. Od Čičinom do Tržićkog mosta u dužini od samo 5 kilometara nalazi se čak 26 slapova.

Opširnije...

Jezero Sabljaci

jezero_sabljaciJezero je nastalo pregradnjom toka Zagorske Mrežnice i akumulira njene vode. Glavna karakteristika jezera je plitka široka priobalna zona. Jezero Sabljaci obuhvaća oko 6 kilometara obale, duguljastog je oblika s oko 170 Ha vodene površine. Vodostaj oscilira i osjetno mijenja površinu jezera ovisno o režimu rada hidrocentrale. To ima izrazito štetan utjecaj na riblji fond posebno na vrste koje se mrijeste u jezeru. Za vrijeme pune akumulacije najveće dubine su oko brane i iznose od 7 do 8 metara. Malo dalje od obale prosječna dubina je oko 2 metra.

Opširnije...

Rijeka Vitunjčica

vitunjcicaRijeka Vitunjčica je desna pritoka Dobre, u koju utiče oko 6 km uzvodno od Ogulina. Izvire kraj sela Vitunj ispod Kleka te protiče pitomom dolinom, pristupačna je sa obje strane obale.

Njezina širina u prosjeku iznosi 10 metara. Tijekom ljetnih mjeseci dotok vode je minimalan, ali su zbog toga izgrađene četiri brane kako bi se malo podigao vodostaj.

Opširnije...

Rijeka Dobra

gornja_dobraRijeka Dobra je specifična i jedinstvena rijeka u Hrvatskoj. Izvire u selu Gornja Dobra kraj stare ceste Zagreb - Rijeka.

Dobra se sastoji od tri karakteristična dijela toka. Od izvora do Đulinog ponora u Ogulinu, ima naziv Gornja Dobra te dužinu od 51,2 kilometra. Nakon poniranja prolazi podzemljem kroz špiljski sustav Đula - Medvednica (najveći špiljski sustav u Hrvatskoj, dugačak preko 16km), te ponovno izvire kraj sela Gojak po kojem se nekad naziva i "Gojačka Dobra", ali uglavnom "Donja Dobra". Nakon 52,1 kilometra toka utiče u Kupu uzvodno od Karlovca. Ukupna dužina rijeke Dobre je 107,9 km.

Opširnije...